Lp.
|
Dział programowy
|
Tematy lekcji
|
Wymagania programowe
|
Planowane formy oceny osiągnięć ucznia
|
Podstawowe
|
Ponadpodstawo- we
|
I
|
Wiadomości wstępne
|
1. Zajęcia organizacyjne
|
Uczeń:
- zna cel i zadania przedmiotu,
- wie, jak prawidłowo prowadzić zeszyt,
- zna kryteria oceniania i wymagania edukacyjne.
|
Uczeń:
- umie posłużyć się pojęciami z zakresu nauki o żywieniu człowieka.
|
Odpowiedź ustna
|
II
|
Znaczenie wiedzy o żywieniu człowieka.
|
2. Rys historyczny nauki o żywieniu
|
-zna nazwiska ludzi, którzy przyczynili się do rozwoju nauki o żywieniu
|
|
Odpowiedź ustna
Aktywność ucznia na zajęciach
|
|
|
3.Problematyka wyżywienia ludności w Polsce i na świecie.
|
-zna problemy i przyczyny dotyczące wyżywienia ludności w Polsce i na świecie.
|
- umie wymienić rodzaj problemu żywieniowego w odniesieniu do czasów i miejsca
|
Test
Kartkówka
Ocena za pracę w grupach
|
|
4.Organizacje zajmujące się problemami żywności i wyżywienia.
|
- wymienia organizacje zajmujące się wyżywieniem ludności na świecie.
|
|
Zadania domowe
|
III
|
Składniki odżywcze i ich znaczenie dla organizmu człowieka.
|
5. Znaczenie i podział składników pokarmowych
|
- potrafi sklasyfiko-
wać składniki pokarmowe
|
-umie podać źródła sklasyfikowanych składników pokarmowych
|
Odpowie-dź ustna
|
6.Skład chemiczny produktów żywnościo-wych
|
- umie wyjaśnić rolę składników pokarmowych w organizmie człowieka
|
- wie na czym polega zależność prawidłowego funkcjonowania organizmu od ilościowego i jakościowego składu pożywienia
|
Aktywność ucznia na zajęciach
Test
Kartkówka
|
7.Racjonalne żywienie
|
- umie wymienić podstawowe posiłki
- umie uzasadnić konieczność i ilość ich stosowania
- umie kompono-
wać posiłki
|
- zna nowoczesne diety proponowane w mediach i umie się do nich ustosunkować
|
Ocena za pracę w grupach
Krzyżówka tematyczna
|
8. Głód jakościowy i ilościowy
|
- definiuje głód jakościowy i ilościowy
- definiuje apetyt i jego uwarunko-
wania
|
- charakteryzuje zmiany jakie zachodzą w organizmie człowieka spowodowane głodem jakościowym i ilościowym
- umie wymienić miejsca na świecie najbardziej zagrożone głodem
|
Zadania domowe
|
9-10.
Zdrowotne skutki nieprawidłowe-
go odżywiania
|
- umie określić objawy i skutki nadmiaru i niedoboru składników pokarmowych dla organizmu człowieka
|
- zna znaczenie aliestezji we współczesnym żywieniu
-umie scharakteryzować stany patologiczne, niedożywienie: anoreksja i bulimia
|
|
Węglowo-dany i ich rola w żywieniu
|
11-12. Rodzaje węglowodanów i ich budowa chemiczna
|
- umie dokonać podziału cukrów
- umie przyporząd- kować cukry do danych grup
|
- zna wzory strukturalne i sumaryczne cukrów
|
Odpowiedź ustna
Aktywność ucznia na zajęciach
|
13. Wartość odżywcza węglowodanów
|
- zna charaktery-
stykę cukrów
|
|
Test
Kartkówka
|
14.Weglowoda-
ny przyswaja-ne i nieprzyswaja-lne przez organizm człowieka
|
- umie wymienić cukry przyswajalne i nieprzyswajalne
|
- wie, czym może grozić spożycie cukrów nieprzyswajal-
nych
|
Ocena za pracę w grupach
|
15. Funkcje błonnika pokarmowego w organizmie
|
- zna rolę, jaką spełnia błonnik pokarmowy w org. czł.
|
- zna minimalną ilość spożycia błonnika dla dorosłego człowieka na dobę
|
Krzyżówka tematyczna
Zadania domowe
|
16. Rola węglowodanów w żywieniu człowieka i wartość energetyczna produktów węglowodano-
wych
|
- zna rolę cukrów w żywieniu człowieka
|
|
|
17.Zapotrzebo-
wanie organizmu na węglowodany, ich źródła. Wpływ nadmiernego spożycia węglowodanów na zdrowie czł.
|
- zna normy spożycia węglowodanów
- wie, czym grozi nadmiar spożycia cukru
-umie wymienić źródła występowania cukrów w produktach
|
- umie opisać objawy chorób spowodowane nadmiernym spożyciem cukrów
- zna zawartość węglowodanów 100g produktów podstawowych
|
|
Tłuszcze i ich rola w żywieniu
|
18. Budowa chemiczna tłuszczów
|
- zna schemat otrzymywania tłuszczów
|
- umie wytłumaczyć od czego zależy konsystencja tłuszczu w temp. pokojowej
- zna różnicę między tłuszczem prostym a złożonym
|
|
19-20. Podział tłuszczów i ich właściwości
|
- zna podział tłuszczów z przykładami
|
|
|
21. Wartość odżywcza tłuszczów
|
- zna właściwości tłuszczów
|
- wie, jaka jest różnica w wartości odżywczej tłuszczu pochodzenia zwierzęcego i roślinnego
- wie, od czego zależy strawność tłuszczów
|
|
22. Rola tłuszczów w żywieniu człowiek
|
- umie wymienić rolę tłuszczu w żywieniu człowieka
- zna miejsca, gzie występuje tłuszcz zapasowy w organizmie
|
- wie, ile otrzymamy wody po spaleniu 1g tłuszczu
- zna rolę tłuszczu konstytucyjnego i zapasowego
|
|
23. Rola NNKT w organizmie człowieka
|
- zna rolę NNKT w org. czł.
|
- umie wymienić tłuszcze w kolejności od największej do najmniejszej zawartości NNKT
|
|
24. Występowa-
nie NNKT w produktach żywnościo-wych
|
- umie wymienić produkty o dużej i małej zawartości NNKT
|
|
|
25. Źródła i poziom cholesterolu
|
- zna rolę cholesterolu w organizmie
- umie wymienić produkty o dużej i małej zawartości
cholesterolu
- zna normę dopuszczalną na
cholesterol w org. czł.
|
- zna frakcję cholesterolu
-wie, na czym polega różnica między frakcjami
|
|
26. Zawartość tłuszczu w produktach spożywczych. Normy spożycia tłuszczu
|
- zna normy spożycia tłuszczu
- umie wymienić produkty o dużej i małej zawartości
tłuszczu
|
- zna zawartość tłuszczu w niektórych produktach rynkowych
|
|
27. Tłuszcze a choroby cywilizacyjne
|
- wie , czym grozi nadmiar i niedobór spożycia tłuszczu
- umie wymienić choroby związane z brakiem lub nadmiarem spożycia tłuszczu
|
- umie wymienić objawy chorób cywilizacyjnych
- podaje przykłady zwalczania przyczyn i skutków chorób
- podaje zmiany , jakie mogą zachodzić w tłuszczach podczas obróbki cieplnej
|
|
Białka i ich rola w żywieniu .
Lekcje do dyspozycji nauczyciela
|
28.Skład chemiczny i budowa białek.
|
- zna budowę aminokwasu
- wie , ile aminokwasów występuje w organizmie człowieka
- wie , co to jest wiązanie peptydowe
|
- zna symbole aminokwasów
|
Odpowiedź ustna
Aktywność ucznia na zajęciach
Test
|
29-30 Podział białek i ich właściwości.
|
- zna def. białka prostego i złożonego
- wie ,co to jest grupa prostetyczna
|
- zna charakterystykę białek prostych i złożonych
|
Kartkówka
Ocena za pracę w grupach
|
31. Rola białek w żywieniu człowieka .
|
- umie wymienić role białek w żywieniu człowieka
|
|
Krzyżówka tematyczna
|
32. Podział aminokwasów.
|
- zna def. aminokwasów egzo- i endogennych
- umie wymienić aminokwasy egzo- i endogenne
|
- zna aminokwasy względnie egzogenne
|
Zadania domowe
|
33. Wartość odżywcza białek .
|
- wie , na czym polega strawność białka
zna def. białka pełnowartościowego i niepełnowarto-
ościowego i
umie podać przykłady
|
- wie , co to wartość biologiczna białka
- zna rysunek „beczki Lebiego” i umie go wyjaśnić
|
|
34. Białka komplementar-
ne .
|
- zna def. białka komplementarnego
|
- umie podać przykłady uzupełniania się aminokwasów na przykładzie dań półmięsnych
|
|
35. Bilans azotowy .
|
- zna def. bilansu zerowego , dodatniego , ujemnego
|
- umie wyjaśnić na czym polega równowaga azotowa w organizmie człowieka
|
|
36. Źródła białek w produktach żywnościo-wych
|
- umie wymienić źródła białek w produkcie żywnościowym
|
- umie dokładnie wymienić białka występujące w danym produkcie żywnościowym
|
|
37. Zalecane spożycie białek . Normy żywieniowe..
|
- zna normy białka dla niemowląt , dzieci i ludzi dorosłych .
|
- zna współzależność spożycia białka pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
|
|
38. Spożycie białka a zdrowie .
|
- wie , jakie skutki grożą nadmiarem lub niedoborem białka w organizmie człowieka
- umie obliczyć dla siebie dzienną normę na białko
- umie wymienić choroby spowodowane niedoborem białka w organizmie człowieka
|
- umie opisać
objawy niedoboru białka w organizmie człowieka
|
|
- wycieczka do zakładu produkującego tłuszcze – Kruszwica
- wycieczka do młyna
- powtórzenie materiału
|
|
|
|